A winning entry from a competition, design for this dedicated youth space is porous and organic, allowing for multiple uses and entry points. Set amidst shady trees, activity spaces are exposed for spontaneous interactions. A curved hexagonal cladding at the top gives the space an extra edge.

The challenge was to design a space that met youths’ needs and could be an iconic urban space. The approach was to create transitional spaces that could cater to changing uses. The design also opened up the circulation for free flowing movements, reflecting the vibrancy of youths.

AT A GLANCE

Gross Floor Area

13,103.13 m2

Location

Singapore

Completion

2010

Services

Architecture, Civil & Structural Engineering, Mechanical & Electrical Engineering

Owner(s)

Ministry of Community Development, Youth and Sports

AWARDS

2018
BCA Green Mark Award – Gold

2010
Cityscape Awards Architecture Emerging Markets – Highly Commended (Community Built & Leisure Built)
BCA Green Mark Award – Certified

2006
*Scape Architectural Design Competition – 1st Prize

There is a strong sense of place. Photo Credit: Patrick Bingham-Hall

Youths decided on the final design. Photo Credit: Kian Hiap Construction Pte Ltd

GALLERY

RELATED PROJECTS

Zhuhai Xiangzhou District Green Connector System

Resorts World Sentosa Expansion

Hindu Mandir

National Archives of Singapore

Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)

Fuzhou Strategic & Master Plan

Church of the Transfiguration

Masjid Maarof