Microsoft Campus, Hyderabad

Photo Credit: Patrick Bingham-Hall

The Microsoft Campus in Hyderabad was designed to promote greater collaboration, interaction and equity amongst the users, while ensuring efficient and flexible use of space.

The expanded ‘H’ plan and asymmetrical wings connected by the core offers the maximum the amount of daylight into the interior and harnesses optimal views of the external landscape. The different wings of the blocks are connected by a five-storey central glazed atrium with connecting walkways that bridge between them.

Functional work spaces are zoned within the wings of each block and integrated with the internal ‘street’ down the centre. The open plan configuration of the workspaces together with connectivity to this central avenue at each level offers flexibility to reorganize work groups with minimal disruption to adjacent zones as business demands evolve.

Varied informal spaces along the ‘street’ provide users with a seamless yet dynamic experience as they move through the facility. A vibrant and colourful theme is applied to the decor of the ‘street’ to enhance the work-play relationship between the various components of the facility. The ‘street’, while functioning as an efficient connector, is configured to afford opportunities for informal encounters between citizens of the campus.

AT A GLANCE

Area

1,500,000 ft2

Location

Hyderabad, India

Completion

2008

Services

Architecture, Master Plan, Civil & Structural Engineering, Mechanical & Electrical Engineering, Interiors

Owner(s)

Microsoft India

AWARDS

2009
Awaaz Real Estate Awards (CNBC) – Best Design Consultant For Corporate Property
Cityscape Architectural Awards – Highly Commended Environmental & Commercial Seal
Reality Plus Excellence – Architect of the year Commercial – Shortlisted

2008
US Green Building Council LEED Award – LEED-NC Gold Level Certification (Phase 3)
Awaaz Real Estate Awards (CNBC) – Best Design for Corporate Property

The design promotes greater collaboration, interaction and equity amongst the users of the facility.

GALLERY

RELATED PROJECTS

Guancheng Datong XiBei Wang Plot A3

Infosys Campus Noida

Funan

Hexaware Campus

Islamic Complex Putrajaya

MITI Headquarters

CapitaGreen

Al Rajhi Bank Headquarters