The hotel stands out for its distinctive geometric façade, inviting guests into its lofty, transparent ground floor with garden vistas. Intimate courtyards interconnect views across rooms and corridors at different floors, while the rooftop glows with an elevated transparent pool and a view of the city skyline.

The challenge of mitigating the harsh western sun on the hotel’s exterior was overcome with the use of angled windows. Rigorous sunshade studies and detailed models helped to determine this intricate geometry. The result – rooms that are naturally bright, but yet are still shaded.

In an usual move, the corridors are designed to be open and naturally ventilated to reduce the consumption of energy within transient spaces, and bringing in day lighting. It provides a welcome contrast and relief, opening up the corridors spatially. The courtyards are carved up or glazed over. These voids articulate and brighten up the interiors, changing the mood and hue at different times of the day.

AT A GLANCE

Gross Floor Area

11,783.09 m2

Location

Singapore

Completion

2014

Services

Architecture, Civil & Structural Engineering, Mechanical & Electrical Engineering

Owner(s)

RB Capital Pte Ltd

AWARDS

2015
SILA Awards – Merit

2014
MIPIM Asia Awards – Gold
SIA Architectural Design Awards
World Architecture Festival Awards – (Shortlisted)

2013
BCA Green Mark Awards – Platinum

Strong design rigour from start to finish

Windows inclined at an angle to protect from direct sun exposure

Naturally ventilated corridor

Hospitality architecture has a new typology. Photo Credit: Patrick Bingham-Hall

GALLERY

RELATED PROJECTS

8 Conlay

Nakheel Mall and Palm Tower

Funan

Grand Park City Hall

The DEN Hotel, Bangalore

BB Twin Towers

Palm Jumeirah Luxury Resort

Holiday Inn Express Clarke Quay